środa, 2 grudnia 2009

Teraz coś zupełnie nowego a mianowicie coś dla tych którzy uwielbiają sobie zjeść :)

      Tak dla urozmaicenia swegobloga, aby nie był on zbyt nudny i nie zawierał samych informacji dotyczacych mniejszości   podam Wam teraz kilka  przepisów z kuchni litewskiej :)

Cepeliny
1 kg surowych ziemniaków, 4 ziemniaki ugotowane
nadzienie: 500 g mielonego mięsa, cebula, pieprz, sól, majeranek
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, który ma postać 10 min. Skrobię, powstałą na dnie miski, włożyć do ziemniaków, dodać zmielone ugotowane ziemniaki.
Mielone mięso przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, dodać pokrajaną drobno cebulę.
Z masy ziemniaczanej robić placki, na środek każdego położyć łyżkę nadzienia i kształtować podłużne cepeliny, następnie wkładać je do posolonej, gotującej się wody i gotować w dużym garnku 30 min.
Przed podaniem cepeliny polewamy podsmażonym boczkiem z cebulką i śmietaną.



Sałatka litewska Sałatka litewska

100 g szynki, 150 g groszku konserwowego, 2 marynowane ogórki, 2 ugotowane marchwie, 4 ugotowane w mundurach ziemniaki, 2 ugotowane jajka, sól, pieprz mielony, majonez.
Szynkę, marynowane ogórki, ugotowane: marchew, ziemniaki i jajka pokrajać w kostkę, dodać osączony z zalewy groszek, sól i pieprz do smaku, majonez. Wszystkie składniki wymieszać. 



Coś co sama uwielbiam :D
Babka ziemniaczana Babka ziemniaczana

1 kg ziemniaków, 1 jajko, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 50 g boczku, 100 g mleka, sól. Tarkujemy surowe ziemniaki, dodajemy jajko, mąkę, gorące mleko, sól, następnie wszystko musimy wymieszać i masę wlewamy do posmarowanej olejem brytfanny. Pieczemy w piekarniku przy temperaturze 200°C 1 godz. Przed podaniem babkę krajamy na duże kawałki i polewamy śmietaną albo zasmażką: pokrajany w kostkę boczek smażymy z cebulą i w końcu dodajemy trochę śmietany. 


Chłodnik Chłodnik

500 g kefiru, 3 łyżki śmietany,200 g ugotowanych buraczków, 100 g szczypiorku, 50 g kopru, 2 ugotowane jajka, 2 ogórki, sól.
Na początku trzeba zetrzeć na tarce do jarzyn ugotowane buraczki, następnie wlewamy kefir, dodajemy śmietanę, pokrajane jajka, sól, posiekany szczypiorek i koper oraz pokrajane w drobną kostkę ogórki. Wszystko musimy dobrze wymieszać.
Schłodzoną zupę podajemy z gorącymi ziemniakami. 




Wiele innych " pysznych" przepisów możecie znaleźć na stroniehttp://www.wilno.name/kuchnia/kuchnia.html
 POLECAM!! i życzę smacznego!!! :)) 

5 komentarzy:

  1. Przepisy poprzedzone wyśmienitymi obrazkami wydają się jeszcze bardziej zachęcające ;)

    Na pewno któryś z przepisów trafi do mojej książki kucharskiej ;) ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe potrawy, na pewno skorzystam z przepisu i mam nadzieję,że uda mi się zrobić tak pyszną jak na tych zdjęciach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm aż ślinka cieknie... hmm tylko żeby tak jeszcze ktoś je ugotował :) ale z przepisów napewno skorzyatm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno skorzystam z przepisu na babkę zmienmniaczaną i sałatkę litewską a i chłodnikiem nie pogardzę. proste domowe potrawy są najlepsze. dzięki za przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba ten chłodnik dobry jest na kaca.
    Nie czytam przepisów, ale teraz wyjątkowo zaciekawiły mnie.
    Marcin

    OdpowiedzUsuń